Chcą Państwo produkować własne piwo?
Zapraszamy do kontaktu!
Blog
Jak otworzyć własny browar?
Browary rzemieślnicze są to małe, niezależne firmy piwowarskie, które skupiają się na tworzeniu innowacyjnych smaków piwa. Browary rzemieślnicze często korzystają z tradycyjnych metod warzenia i składników, aby stworzyć unikalne receptury, których nie można znaleźć w piwach produkowanych masowo. Piwo rzemieślnicze jest zazwyczaj produkowane w małych partiach, a piwowarzy bardzo dbają o to, by każde piwo było najwyższej jakości.
W jakiej temperaturze serwować piwo?
Piwo to napój, który cieszy się popularnością na całym świecie. Jednakże, temperatura, w jakiej jest podawane, ma wpływ na jego smak i przyjemność z picia.
Czym wyróżniają się instalacje do produkcji piwa rzemieślniczego?
Wiele smakoszy piwa jest zdania, że jeśli ktoś spróbuje piwa rzemieślniczego, nie będzie już chciał wrócić do smakowania wyrobów browarów koncernowych. Czy to prawda? W dużej mierze tak, jednak jak wiadomo, jest to kwestia gustu.
Jak zrobić domowe piwo metodą zacierania?
Piwo od dawna zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyjątkowym zapachem, czy poczuciem orzeźwienia. Warto w wolnej chwili uwarzyć samodzielnie ten fascynujący napój, chociażby dlatego, aby się przekonać, czy własnoręcznie zrobione piwo smakuje lepiej od tego, które kupujemy w sklepie w puszce, czy butelce. Warto uzbroić się w cierpliwość oraz oczywiście niezbędny sprzęt.
Skąd wynika popularność piwa rzemieślniczego?
Piwowarskie korporacje przez wiele lat zajmowały dominującą pozycję na polskim rynku piwnym, właściwie nie dając dojść do głosu małym firmom, które produkowały mniejsze ilości lepszego jakościowo piwa. Stało się to za sprawą tego, że korporacje starały się sprostać gustom ogółu oraz wydawały wielkie sumy na reklamę. Obecnie obserwujemy dużą popularność rzemieślniczych piw. Co właściwie sprawiło, że świat oszalał na punkcie piw z małych browarów? Zapraszamy do przeczytania artykułu, gdzie staramy się wyjaśnić tę kwestię.
Jak prawidłowo przechowywać piwo?
W procesie produkcji piwa ważne jest nie tylko to, aby je właściwie warzyć, ale również szereg innych, pozornie mniej istotnych czynności. Jakich? Przykładem może być odpowiednie przechowywanie. Nie tylko dotyczy to piw jeszcze nie butelkowanych, ale także tych, które już “przywędrowały” ze sklepu do domu. Jakich zasad warto przestrzegać, aby cieszyć się zawsze świeżym i pełnym smaku piwem? Zapraszamy do przeczytania artykułu.
5 rzeczy, których nie wiesz o piwie
Ciekawostki na temat piwa to świetny temat, który można zapoczątkować w rozmowie ze znajomymi… właśnie na spotkaniu przy tym popularnym trunku. Przeczytaj, czym zaskoczyć kolegów.
Krótka historia piwa – najważniejsze fakty
Początki piwa wiążą się z rolnictwem i zbożem, a właściwie z wyrabianiem pierwszego pożywienia, czyli chleba. Gdy pierwsi rolnicy uzyskali ziarno, następnie miażdżono je na żarnach, aby uzyskać papkę, która razem z wodą tworzyła placek smażony później na kamieniu. Chleb był niezbędny do utworzenia piwa, ponieważ podpłomyki łączone z wodą odstawiano na dłuższy czas, aby zaszedł proces fermentacji. Naczynia do fermentacji, które znaleźli archeolodzy, pochodzą nawet z 6500 roku przed naszą erą. Warto wiedzieć, że alkohol, a za nim piwo, odkryto w różnych częściach świata niezależnie od siebie. Na przykład w Chinach w czasach neolitycznych znano już fermentowane napoje z miodu, winogron i ryżu.