Skąd wynika popularność piwa rzemieślniczego?

Piwowarskie korporacje przez wiele lat zajmowały dominującą pozycję na polskim rynku piwnym, właściwie nie dając dojść do głosu małym firmom, które produkowały mniejsze ilości lepszego jakościowo piwa. Stało się to za sprawą tego, że korporacje starały się sprostać gustom ogółu oraz wydawały wielkie sumy na reklamę. Obecnie obserwujemy dużą popularność rzemieślniczych piw. Co właściwie sprawiło, że świat oszalał na punkcie piw z małych browarów? Zapraszamy do przeczytania artykułu, gdzie staramy się wyjaśnić tę kwestię.

 

Skąd się wzięła popularność piw kraftowych?

Piwa rzemieślnicze to przykład na to, jak historia może zatoczyć koło. Obecnie sztuka warzenia piwa, za sprawą popularności piw rzemieślniczych, ponownie stała się prestiżowa i szlachetna, jak w dawnych wiekach. W czym małe browary są lepsze od koncernów? Przede wszystkim powstają w niewielkich partiach, dzięki czemu piwowarzy mają dużą kontrolę na przykład nad zbiornikiem fermentacyjnym do piwa oraz jakością całego wyrobu. Nie są używane tańsze zamienniki, dlatego piwo smakuje naturalnie i jest orzeźwiające. Warto też zauważyć kwestie wizualne, bo etykiety piw rzemieślniczych często są o wiele bardziej dopracowane, z charakterem i odzwierciedlają historię danego napoju. 

 

Dlaczego współczesny człowiek ceni piwa kraftowe?

Popularność piw rzemieślniczych często objawia się wśród ludzi nowoczesnych, pewnych siebie i zaznajomionych z realiami rynku. Dlaczego wolą wypić piwo z małego browaru niż z dużego koncernu? Oprócz przyczyn wymienionych w poprzednim akapicie, wpływ mają także:

  • korzystniejszy wpływ na środowisko - piwa są sprzedawane w bliskiej okolicy od browaru;
  • wsparcie lokalnego rozwoju i tworzenie miejsc pracy;
  • pojawienie się pubów, w których można spróbować różnych lokalnych smaków piw.

Chcą Państwo produkować własne piwo?
Zapraszamy do kontaktu!

Czytaj więcej