Jak prawidłowo przechowywać piwo?

W procesie produkcji piwa ważne jest nie tylko to, aby je właściwie warzyć, ale również szereg innych, pozornie mniej istotnych czynności. Jakich? Przykładem może być odpowiednie przechowywanie. Nie tylko dotyczy to piw jeszcze nie butelkowanych, ale także tych, które już “przywędrowały” ze sklepu do domu. Jakich zasad warto przestrzegać, aby cieszyć się zawsze świeżym i pełnym smaku piwem? Zapraszamy do przeczytania artykułu.

 

Czego unikać przy przechowywaniu piwa?

 

  • Zbyt wiele światła i ciepła

Duże naświetlenie i wysoka temperatura to wrogowie prawidłowego przechowywania piwo. Promienie słoneczne powodują, że w piwie następuje rozpad pochodzących od chmielu alokwasów, dlatego najlepiej przechowywać piwo w ciemnym miejscu- piwnicy lub chociażby ciemnej szafce. W tym celu również producenci wybierają głównie ciemne butelki do sprzedaży piw. Z kolei zbyt wysoka temperatura pomieszczenia sprawia, że jednocześnie nagrzewane piwo starzeje się, a jego walory smakowe nikną. Oczywiście w drugą stronę też nie można przesadzać. Optymalna temperatura to od 2 do 16 stopni Celsjusza, natomiast wilgotność nie powinna przekraczać 75%. 

 

  • Picie piwa w odstępach czasowych

Aby piwo się nie zepsuło, po otwarciu należy je szybko wypić. W przeciwnym razie, gdy chcemy dokończyć napój na przykład następnego dnia, może stracić gaz, walory smakowe, a co gorsza- mogą gromadzić się szkodliwe bakterie. Jeśli produkujesz piwo rzemieślnicze, na przykład w kadziach do warzenia piwa, warto zwrócić uwagę, czy zamknięcie jest szczelne i odpowiednie. 

 

  • Przechowywanie na leżąco

Często przechowujemy piwo w poziomej pozycji, na przykład w lodówce. Jest to jednak niewskazane w przypadku piwa z osadem chmielowym albo drożdżowym, jeśli chcemy uniknąć wlewania go do szklanki razem z napojem.

Chcą Państwo produkować własne piwo?
Zapraszamy do kontaktu!

Czytaj więcej